EtusivuAKLAutoalan Ammattikoulutuksen Edistämissäätiö

Toimintaympäristö muuttuu nopeasti digitalisaation ja uuden teknologian myötä

Autoalan Ammattikoulutuksen Edistämissäätiö (AAKES) seuraa autoalan toimintaympäristön muutoksia erityisesti siitä näkökulmasta, millaisia vaatimuksia ne asettavat osaamisen kehittämiselle ja minkälaista osaamista yritykset tarvitsevat. Kehityksessä mukana pysyminen edellyttää vahvaa panostusta autoalan opettajien jatko- ja täydennyskoulutukseen ja tutkimustoimintaan uusien osaajien varmistamiseksi alalle.

Digitalisaation ja uuden teknologian myötä nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä on tärkeä entisestään vahvistaa autoalan koulutuksen toimintaedellytyksiä ja korkeaa laatua. Tekniikan kehitys autoalalla on viime vuosina ollut merkittävämpää kuin niitä edeltäneiden parinkymmenen vuoden aikana yhteensä. Sähköautot, hybridit ja muita energiamuotoja käyttävät autot yleistyvät. Uusia palveluliiketoimintamalleja tulee markkinoille ja jakamistalous vaikuttaa myös autoalaan. Tulevaisuuden autotekniikka luo huimia mahdollisuuksia, jossa tutkimustoiminnalla ja laaja-alaisella koulutuksella on tärkeä rooli.

AKL ja AAKES ovat vuosia toimineet yhteistyössä ammatillisten oppilaitosten, ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen kanssa.

Kuvassa Oulun Kauppakorkeakoulun autoalan liiketoiminnan professori Jouni Juntunen ja AKL:n tekninen johtaja Jouko Sohlberg keskustelivat AKL eSummitissa marraskuussa 2020  autoalan toimintaympäristön muutoksista ja osaavan henkilöstön tärkeydestä muutoksessa. Tulevaisuuden autotekniikka luo huimia mahdollisuuksia, jossa tutkimustoiminnalla ja laaja-alaisella koulutuksella on tärkeä rooli.

Autoalan Ammattikoulutuksen Edistämissäätiö perustettiin vuonna 1961 edistämään autoalan ammatillista koulutusta osaavan työvoiman varmistamiseksi autoalalle.  Vuonna 2008 kun Autoalan Keskusliitto (AKL) täytti 75 vuotta liiton omistaman Autoalan Ammattikoulutuksen Edistämissäätiön (AAKES) hallitus päätti perustaa AKL 75-juhlavuoden rahaston, jonka onnitteluvarat kohdennettiin erityisesti toisen asteen ammatillisten oppilaitosten autoalan opettajien jatko- ja täydennyskoulutukseen.

Autoalan Keskusliitto © 2023 Tietosuojaseloste