EtusivuToimialaAutoalan ammatillinen koulutus

Ammatillinen peruskoulutus autoalalla

Ammatillisen koulutuksen tarkoituksena on kohottaa väestön ammatillista osaamista, kehittää työelämää ja vastata sen osaamistarpeisiin. Lisäksi ammatillinen koulutus edistää työllisyyttä ja yrittäjyyttä sekä tukee elinikäistä oppimista.

Ammatillisia tutkintoja ovat perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkinnot. Tutkintoon johtamattomana koulutuksena järjestetään esimerkiksi ammatilliseen koulutukseen valmentavaa koulutusta (VALMA) sekä työhön ja itsenäiseen elämään valmentavaa koulutusta (TELMA).

Ammatillinen koulutus uudistettiin vuoden 2018 alussa osaamisperusteiseksi ja asiakaslähtöiseksi kokonaisuudeksi. Työpaikoilla tapahtuvaa oppimista ja yksilöllisiä opintopolkuja lisättiin ja sääntelyä ja päällekkäisyyksiä purettiin. Ammatillisen koultuksen uudistaminen on välttämätöntä, koska tulevaisuuden työelämässä tarvitaan uudenlaista osaamista ja ammattitaitoa. Uudistumista edellyttää myös se, että koulutukseen on käytettävissä aiempaa vähemmän varoja.

Autoalan perustutkinto

 • autokorinkorjauksen osaamisala, autokorinkorjaaja
 • automaalauksen osaamisala, automaalari
 • automyynnin osaamisala, automyyjä
 • autotekniikan osaamisala, ajoneuvoasentaja
 • moottorikäyttöisten pienkoneiden korjauksen osaamisala, pienkonekorjaaja
 • varaosamyynnin osaamisala, varaosamyyjä

Ajoneuvoalan ammattitutkinto

 • Myynnin ja asiakaspalvelun osaamisala, Automyyjä (AT), Konemyyjä, Varaosamyyjä (AT),
 • Korjaamopalvelumyyjä
 • Vauriokorjauksen osaamisala, Ajoneuvomaalari, Korikorjaaja
 • Korjaamopalveluiden osaamisala
 • Rengaspalvelun osaamisala
 • Työnjohdon osaamisala

Ajoneuvoalan erikoisammattitutkinto

Tutustu tutkintojen perusteisiin ePerusteet-palvelussa

Oppisopimuskoulutus autoalalla

Oppisopimuksella voi opiskella myös autoalalle. Se soveltuu sekä nuorille että aikuisille. Oppisopimus perustuu työnantajan ja opiskelijan väliseen määräaikaiseen työsopimukseen, johon kuuluu ammattiin kouluttaminen työpaikalla. Oppisopimukseen liitetään henkilökohtainen opiskeluohjelma, joka laaditaan Opetushallituksen vahvistamien tutkinnon perusteiden pohjalta.

Oppisopimuskoulutuksella voi suorittaa ammatillisia perustutkintoja opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti. Lisäksi se voi olla valmistavaa koulutusta näyttötutkintona suoritettaviin ammatillisiin perustutkintoihin tai ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin. Oppisopimuksena voi suorittaa myös ei-tutkintotavoitteista lisäkoulutusta. Yrittäjät voivat kouluttaa itseään oppisopimuksella omassa yrityksessään.

Perustutkintoon johtava oppisopimuskoulutus kestää yhdestä kolmeen vuotta. Aiempi koulutus ja työkokemus lyhentävät koulutusaikaa.

Oppisopimuskoulutus edellyttää työpaikkaa, jolla on käytettävissä opetussuunnitelman tai näyttötutkinnon perusteiden mukaisen koulutuksen järjestämiseen riittävästi tuotanto- ja palvelutoimintaa, tarpeellinen työvälineistö sekä ammattitaidoltaan pätevää henkilökuntaa, joka voidaan määrätä opiskelijan vastuulliseksi kouluttajaksi. Oppisopimuspaikka on opiskelijan hankittava itse. Oppisopimuksen käytäntöön liittyvissä asioissa palvelevat paikalliset koulutuksen järjestäjät.

Ensisijaisesti aikuisille tarkoitettuun, näyttötutkintona suoritettavaan ammatilliseen peruskoulutukseen valmistavaan koulutukseen tai ammatti- ja erikoisammattitutkintoon valmistavaan koulutukseen ei sovelleta yhteishakua.

Ammattikorkeakouluissa annettava koulutus

Auto- ja kuljetusalan koulutusohjelma on käytössä HelsinginTurunTampereen, Seinäjoen ja ammattikorkeakouluissa.

Edellä mainittu tekninen ammattikorkeakouluissa annettava autoalan koulutus jakaantuu tuotetekniikka-, autosähkö-, jälkimarkkinointi- ja logistiikkakoulutukseen. Tutkintonimikkeenä on tällöin insinööri (AMK).

Tämän lisäksi autoalan työtehtäviin soveltuvaa teknistä-, talous- ja hallinnollisen alueen koulutusta järjestetään lähes kaikissa maamme korkeakouluissa sekä ammattikorkeakouluissa.

Lue lisää:
www.opintopolku.fi

www.autoala.fi

 

Autoalan Keskusliitto © 2020 Tietosuojaseloste