EtusivuUutisetEnsimmäisen vuosineljänneksen rekisteröinnit jäivät lähes kolmanneksen pitkän aikavälin tasostaan

1.4.2022

Ensimmäisen vuosineljänneksen rekisteröinnit jäivät lähes kolmanneksen pitkän aikavälin tasostaan

Koronapandemian käynnistämä ja Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan kiihdyttämä komponenttipula sekä raaka-aineiden ja energian hintojen nousu heikentävät edelleen uusien autojen saatavuutta. Vuoden ensimmäinen kvartaali on ollut monella tapaa poikkeuksellinen – henkilöautojen ensirekisteröintien määrä ei ole vielä kertaakaan 2000-luvulla ollut näin pieni ensimmäisen vuosineljänneksen aikana. Vastaavasti uusien autojen tilauskannat ovat kasvaneet ennätyksellisen korkeaksi tuotannon ongelmien takia.

Vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana rekisteröidyistä henkilöautoista 20,4 prosenttia on ollut ladattavia hybridejä ja 14,0 prosenttia täyssähköautoja.

Täyssähköisen henkilöauton hankintaan voi saada tänäkin vuonna 2 000 euron hankintatuen. Hankintatukea myönnetään vain yksityishenkilöille ja rajoituksena on, että auton kokonaishinta on enimmillään 50 000 euroa. Tukea haetaan Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista. Tukihakemus suositellaan tehtäväksi heti, kun auto on tilattu. Autoala on arvioinut, että henkilöautojen hankintatuelle varattu noin 7,5 miljoonan euron määräraha loppuu jo lähikuukausina.

Alkuvuoden tilastojen perusteella täyssähköautojen kysyntä on kasvanut kaikissa ikäryhmissä, suhteellisesti eniten yli 50-vuotiaiden ostajien ryhmässä.

Lähes puolet tänä vuonna ensirekisteröidyistä työsuhdeautoista on ollut ladattavia. Työsuhdekäyttöön hankituissa autoissa ladattavien hybridien osuus on tänä vuonna kasvanut noin 30 prosenttiin ja täyssähköautojen 17 prosenttiin. Yritysautoissa täyssähköautojen kysyntää on lisännyt viime vuoden alussa voimaan tullut auton verotusarvosta tehtävä laskennallinen alennus”, kertoo AKL:n toimitusjohtaja Pekka Rissa.

Automarkkinoiden kvartaalikatsaus 1/2022

Ensirekisteröintitilastot Autoalan Tiedotuskeskuksen sivuilla

Autoalan Keskusliitto © 2023 Tietosuojaseloste