Tiestön kunnon heikkeneminen on uhka myös tuulilaseille

Naarmuttava hiekkapöly ja huonokuntoisista teistä irtoavat kivet vaurioittavat tuulilaseja, mikä johtaa lisääntyvään korjaustarpeeseen sekä liikenneturvallisuuden heikkenemiseen.  Pääsiäisenä 2023, kuudetta kertaa järjestetyssä Kirkkaasti turvallisin -tuulilasikampanjassa havaittiin lähes viisi prosenttiyksikköä enemmän kiveniskun vahingoittamia tuulilaseja kuin vuotta aiemmin.

Kampanjan toteutuksesta vastasivat autoalan ammattikorkeakoulujen ja ammattioppilaitosten opiskelijat, jotka tarkastivat kiirastorstaina, pitkänäperjantaina ja pääsiäismaanantaina veloituksetta autoilijoiden tuulilaseja kuudella ABC-asemalla eri puolilla Suomea. Tarkastuksessa kartoitettiin halkeamat, kiveniskemät sekä lasin kuluneisuus ja lopuksi autoilijat saivat palautteen sekä mahdollisen korjaus- tai vaihtosuosituksen tuulilasille.

Kampanjan aikana tarkastettiin yhteensä 2145 tuulilasia. Kiveniskemiä löytyi 37,7 % tarkastetuista laseista, mikä on lähes viisi prosenttiyksikköä edellisvuotta enemmän. Haljenneiden tuulilasien osuus oli 13,2 % ja kuluneiden 8,4 %.

Yksi syy kiveniskemien määrän kasvulle löytyy varmasti tiestön kunnon heikkenemisestä. Rapautuvasta asvaltista irtoaa kiviainesta, joka sitten tuulilasiin osuessa aiheuttaa vaurioita”, Autoalan Keskusliiton tekninen johtaja Jouko Sohlberg arvioi.

Kaikki vaurioituneetkaan tuulilasit eivät välttämättä ole välittömässä korjaus- tai vaihtokunnossa. Korjaussuositus annettiin 29,3 % laseista ja vaihtosuositus noin joka viidennelle.

Kiveniskemä kannattaa korjata välittömästi, jotta se ei pääse halkeamaan. Jos autossa on tuulilasivakuutus, niin kiveniskemän korjauksen saa yleensä ilman omavastuuta. Jos kiveniskemä tai halkeama on näkökentässä tai esimerkiksi ADAS-järjestelmän (Advanced Driver Assistant System) tutkan tai kameran edessä tai tuulilasi on pahasti kulunut, on lasi syytä vaihtaa turvallisuuden ja mukavuudenkin takia”, Sohlberg toteaa.

Kirkkaasti turvallisin -tuulilasiprojektin 2023  -loppuraportti

Tuulilasin kunnolla on merkitystä

Tuulilasin kunnon merkitys korostuu keväällä auringon paistaessa matalalta. Likainen, naarmuinen ja halkeillut lasi heikentää havainnointia ja siten liikenneturvallisuutta sekä tekee ajamisesta raskaampaa.

Päivien piteneminen on pimeän talven jälkeen tervetullut piristys, mutta se tuo liikenteeseen myös omat haasteensa. Vaikka auto olisi hyvä pitää puhtaana läpi vuoden, monella on jäänyt talven kurakeleillä puhdistuskerrat vähiin tai kokonaan tekemättä. Talven ajan pölyä ja muuta likaa kerännyt tuulilasin sisäpinta heikentää erityisesti aurinkoisella kelillä havainnointia huomattavasti.

 

Kirkkaasti Turvallisin -tuulilasikampanja on Autoalan Keskusliiton, Saint-Gobainin, Autoliiton, Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ja Onnettomuustietoinstituutin (OTI) yhteinen liikenneturvallisuuskampanja. Kampanjalla lisätään autoilijoiden tietoisuutta tuulilasin kunnossapidon tärkeydestä. Tuulilasitarkastuksilla kerätään hyödyllistä seurantatietoa liikenteessä olevien autojen tuulilasien kunnosta. Tuulilasitarkistukset tehtiin nyt kuudetta kertaa. Vuosina 2020 ja 2021 ei tehty tarkistuksia koronapandemian vuoksi.

#kirkkaastiturvallisin

www.kirkkaastiturvallisin.fi

Tuulilasin ulkopinta puolestaan naarmuuntuu ajan kuluessa väistämättä, mikä heikentää lian tapaan näkyvyyttä autosta ja aiheuttaa ikäviä heijastuksia. Tuulilasin käyttöikää voi pidentää pitämällä tuulilasi ja samalla koko auto puhtaana, vaihtamalla tuulilasinpyyhkijät säännöllisesti sekä pesemällä tuulilasia ajossa aina reilulla määrällä pesunestettä. Hyvät turvavälit vähentävät myös kiveniskemien ja niistä seuraavien halkeamien riskiä. Näin keväällä teiden pientareilta nousee ajoittain myös sakeita hiekkapilviä varsinkin raskaan ajoneuvon ajaessa lähelle tien reunaa. Hiekkapilvi kuluttaa tuulilasia, joten sellaiseen ajamista kannattaa välttää.

Autoalan Keskusliitto © 2023 Tietosuojaseloste