Tiestön kunnon heikkeneminen on uhka myös tuulilaseille

Naarmuttava hiekkapöly ja huonokuntoisista teistä irtoavat kivet vaurioittavat tuulilaseja, mikä johtaa lisääntyvään korjaustarpeeseen sekä liikenneturvallisuuden heikkenemiseen.  Pääsiäisenä 2023, kuudetta kertaa järjestetyssä Kirkkaasti turvallisin -tuulilasikampanjassa havaittiin lähes viisi prosenttiyksikköä enemmän kiveniskun vahingoittamia tuulilaseja kuin vuotta aiemmin.

Kampanjan toteutuksesta vastasivat autoalan ammattikorkeakoulujen ja ammattioppilaitosten opiskelijat, jotka tarkastivat kiirastorstaina, pitkänäperjantaina ja pääsiäismaanantaina veloituksetta autoilijoiden tuulilaseja kuudella ABC-asemalla eri puolilla Suomea. Tarkastuksessa kartoitettiin halkeamat, kiveniskemät sekä lasin kuluneisuus ja lopuksi autoilijat saivat palautteen sekä mahdollisen korjaus- tai vaihtosuosituksen tuulilasille.

Kampanjan aikana tarkastettiin yhteensä 2145 tuulilasia. Kiveniskemiä löytyi 37,7 % tarkastetuista laseista, mikä on lähes viisi prosenttiyksikköä edellisvuotta enemmän. Haljenneiden tuulilasien osuus oli 13,2 % ja kuluneiden 8,4 %.

Yksi syy kiveniskemien määrän kasvulle löytyy varmasti tiestön kunnon heikkenemisestä. Rapautuvasta asvaltista irtoaa kiviainesta, joka sitten tuulilasiin osuessa aiheuttaa vaurioita”, Autoalan Keskusliiton tekninen johtaja Jouko Sohlberg arvioi.

Kaikki vaurioituneetkaan tuulilasit eivät välttämättä ole välittömässä korjaus- tai vaihtokunnossa. Korjaussuositus annettiin 29,3 % laseista ja vaihtosuositus noin joka viidennelle.

Kiveniskemä kannattaa korjata välittömästi, jotta se ei pääse halkeamaan. Jos autossa on tuulilasivakuutus, niin kiveniskemän korjauksen saa yleensä ilman omavastuuta. Jos kiveniskemä tai halkeama on näkökentässä tai esimerkiksi ADAS-järjestelmän (Advanced Driver Assistant System) tutkan tai kameran edessä tai tuulilasi on pahasti kulunut, on lasi syytä vaihtaa turvallisuuden ja mukavuudenkin takia”, Sohlberg toteaa.

Kirkkaasti turvallisin -tuulilasiprojektin 2023  -loppuraportti

Autoilijoille ilmaisia tuulilasin kuntotarkastuksia taas pääsiäisliikenteessä

Autoalan opiskelijat tekevät, nyt jo seitsemättä kertaa, palveluna autoilijoille ilmaisia tuulilasin kuntotarkastuksia pääsiäisviikonlopun liikenteessä. Kuntotarkastuksia tarjotaan kiirastorstaina 28.3., pitkäperjantaina 29.3. ja pääsiäismaanantaina 1.4.2024 klo 12-18 seuraavilla ABC-asemilla:

Hämeenlinna -> ABC Tiiriö
Lappeenranta -> ABC Viipurinportti
Lohja -> ABC Lohja
Oulu -> ABC Tupos Liminka
Raisio -> ABC Raisio
Tampere-> ABC Pirkkala

Kirkkaasti Turvallisin -tuulilasikampanja on Autoalan Keskusliiton, Saint-Gobainin, Autoliiton, Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ja Onnettomuustietoinstituutin (OTI) yhteinen liikenneturvallisuuskampanja. Kampanjalla lisätään autoilijoiden tietoisuutta tuulilasin kunnossapidon tärkeydestä. Tuulilasitarkastuksilla kerätään hyödyllistä seurantatietoa liikenteessä olevien autojen tuulilasien kunnosta. Tuulilasitarkistukset tehtiin nyt kuudetta kertaa. Vuosina 2020 ja 2021 ei tehty tarkistuksia koronapandemian vuoksi.

#kirkkaastiturvallisin

www.kirkkaastiturvallisin.fi

Autoalan Keskusliitto © 2023 Tietosuojaseloste