EtusivuUutisetHyytyykö autokannan sähköistyminen ja koska myydään viimeinen polttomoottoriauto?

13.6.2023

Hyytyykö autokannan sähköistyminen ja koska myydään viimeinen polttomoottoriauto?

– Autoala päivitti käyttövoimaennusteet vuoteen 2040

Autoala esitteli tänään medialle ja jäsenyrityksille päivitetyt käyttövoimaennusteet. Päivityksessä on otettu huomioon mm. EU-lainsäädäntöön sisällytetyt uudet hiilidioksidipäästöraja-arvot ja autojen hidastunut ensirekisteröintikehitys. Viime vuonna noin 18 prosenttia ensirekisteröidyistä henkilöautoista oli täyssähköautoja. Vuoteen 2025 mennessä osuuden on ennakoitu kasvavan hieman yli 42 prosenttiin ja vuoteen 2030 mennessä lähes 70 prosenttiin. Tällä hetkellä noin 94 prosenttia henkilöautoista on polttomoottoriautoja. Käyttövoimaennusteiden mukaan valtaosa autoista on vielä pitkään polttomoottoriautoja, vaikka niiden myynti loppuisikin vuonna 2035. Vuonna 2040 autokannassa ennakoidaan olevan noin 1,2 miljoonaa polttomoottoriautoa eli noin 40 prosenttia.

Ladattavien autojen määrä ylittää polttomoottorikäyttöisten autojen määrän vasta vuonna 2037. Polttomoottoriautoille löytyy myös tulevaisuudessa kattava ja laadukas huolto- ja korjaamoverkosto ja niiden merkitys autokaupassa on vielä pitkään suuri”, AKL:n toimitusjohtaja Tero Lausala toteaa.

Liikenteen päästöjen määrä on tavoitteena vähintään puolittaa vuoteen 2030 mennessä vuoden 2005 tasoon nähden. Nykykehityksellä tätä tavoitetta ei saavuteta. Perusennusteen rinnalle onkin laadittu skenaario, joka sisältää käyttövoimamurrosta nopeuttavia toimia. Nopeamman käyttövoimamurroksen skenaariossa ladattavien autojen määrä vuonna 2030 olisi noin 950 000, kun perusennusteessa jäädään noin 750 000 autoon. Tärkeimmät ehdotetut toimenpiteet koskevat sähköautojen hankintatukia sekä vähäpäästöisten autojen ns. kannusteveromallia.

Tutustu käyttövoimaennusteisiin

Autoalan Keskusliitto © 2023 Tietosuojaseloste