EtusivuUutisetLadattavien autojen kysyntä on kasvussa

Ladattavien autojen kysyntä on kasvussa

Lokakuun alussa takautuvasti voimaan astunut täyssähköautojen autoveron poisto on lisännyt viime kuukausina selvästi täyssähköautojen kysyntää. Ladattavien autojen kysyntää ovat täyssähköautojen autoveron poistamisen ja mallivalikoiman laajentumisen lisäksi kasvattaneet ladattavien työsuhdeautojen kannusteet. Yhteensä 14,3 prosenttia marraskuussa ensirekisteröidyistä henkilöautoista oli täyssähköautoja ja 23,0 prosenttia ladattavia hybridejä.

Tammi-marraskuussa ensirekisteröidyistä autoista 9,3 prosenttia on ollut täyssähköautoja ja 20,5 prosenttia ladattavia hybridejä. Ladattavien autojen kysynnän kasvu on ollut nopeaa, sillä viime vuonna vastaavat osuudet olivat 4,4 prosenttia ja 13,7 prosenttia. Autoala ennustaa, että täyssähköautojen osuus henkilöautojen ensirekisteröinneistä kasvaa ensi vuonna 16,5 prosenttiin.

Verotusarvosta tehtävien vähennysten lisäksi Verohallinto on tarkistanut ladattavien työsuhdeautojen käyttökustannusten laskentaa. Ladattavien autojen ja kaasuautojen käyttökustannukset ovat selvästi polttomoottoriautoja edullisemmat. Tämä otetaan huomioon ensi vuoden alusta alkaen huomioon ladattavien autojen ja kaasuautojen vapaan autoedun käyttökustannuksista tehtävänä vähennyksenä.

”Vähäpäästöisten työsuhdeautojen kannusteet ovat tärkeä toimenpide ladattavien autojen kysynnän lisäämisessä. Lähes neljännes ensirekisteröidyistä autoista on viime vuosina ollut työsuhdeautoja. Työsuhdeautokannan kautta autokantaan saadaan vähän käytettyjä ladattavia autoja, joista on vaihtoautomarkkinoilla kasvava kysyntä”, kertoo AKL:n toimitusjohtaja Pekka Rissa.

Myös täyssähköautojen hankintatuelle on tulossa jatkoa ensi vuoden alussa. Henkilöautojen 2 000 euron hankintatuki hankintahinnaltaan enintään 50 000 euron autoille säilyy näillä näkymin ennallaan. Hankintatuki laajenee myös uusiin sähkö- ja kaasukäyttöisiin paketti- ja kuorma-autoihin. Sähköautojen osuus uusista pakettiautoista vielä tänä vuonna ollut hieman yli 2 prosenttia ja sähkökuorma-autoja on rekisteröity vain muutamia yksittäisiä kappaleita.

Marraskuun ensirekisteröintitiedote ja -tilastot

Vähäpäästöiset työsuhdeautot saavat uuden veroetuuden ensi vuoden alussa

Autoalan Keskusliitto © 2023 Tietosuojaseloste