EtusivuUutisetHankintatuet vauhdittavat pakettiautokannan sähköistymistä

3.4.2023

Hankintatuet vauhdittavat pakettiautokannan sähköistymistä

Ensimmäisen vuosineljänneksen aikana täyssähköautojen osuus ensirekisteröinneistä on ollut noin 31 prosenttia. Sähköautojen suuri osuus rekisteröinneistä johtuu siitä, että vuoden 2021 lopun ja vuoden 2022 kevään aikana sähköautojen kysyntä kasvoi selvästi. Hankintatuet ja polttoaineiden nopeasti kasvanut hinta lisäsivät sähköautojen asiakastilauksia, mutta pidentyneiden toimitusaikojen takia näitä autoja rekisteröidään pääosin vasta tämän vuoden puolella. Sähköautojen kysyntä on laskenut selvästi viime vuodesta, sillä alkuvuoden 2023 aikana tilatuista uusista autoista vain viidennes autoista on ollut täyssähköautoja.

Pakettiautojen ensirekisteröinneissä sähköistyminen on lähtenyt tänä vuonna ripeään kasvuun. Vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana ensirekisteröidyistä pakettiautoista täyssähköautoja oli 17 prosenttia, kun osuus oli vielä viime vuonna keskimäärin 6 prosenttia.

Toisin kuin henkilöautoilla, uusien pakettiautojen tilauksissa sähköautojen osuus on ollut suhteellisen tasainen. Hankintatuki on pitänyt sähköpakettiautojen kysyntää yllä, vaikka korkojen nousu ja inflaatiokehitys ovat jarruttaneet uusien autojen hankintaa. Myös täyssähköisten henkilöautojen hankintatuen jatkaminen olisi olennaisen tärkeää, jotta autokannan sähköistyminen ei hidastuisi”, toteaa AKL:n toimitusjohtaja Pekka Rissa.

Ensirekisteröintitilastot löytyvät kootusti Autoalan Tiedotuskeskuksen sivuilta

Autoalan Keskusliitto © 2023 Tietosuojaseloste