EtusivuUutisetKomponenttipula patoaa uusien autojen rekisteröintejä

Komponenttipula patoaa uusien autojen rekisteröintejä

Huhtikuun rekisteröinnit jäivät komponenttipulan puristuksessa 6 431 uuteen henkilöautoon, mikä on 27,3 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden huhtikuussa. Uusien autojen saatavuus on edelleen poikkeuksellisen huono, sillä koronapandemian aikana kasvanut komponenttipula on syventynyt Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Uusien autojen tilauskannat ovat kasvaneet lähes puolen vuoden rekisteröintejä vastaavaan tasoon, kun tilauskanta on yleensä noin kahden kuukauden rekisteröintien mittaluokkaa.

Viime vuoden polttoaineiden myyntitilastot näyttävät lievää kasvua, sillä liikenteen kysyntä on hiljalleen palautumassa pandemian jäljiltä. Polttoaineen kysynnän ennakoidaan tulevaisuudessa laskevan muun muassa yleistyneen etätyön ja autojen energiatehokkuuden paranemisen ja liikenteen sähköistymisen seurauksena.

Vuonna 2011 markkinoille tulleen enimmillään 10 tilavuusprosenttia etanolia sisältävän 95 oktaanisen E10-bensiinin osuus myydystä bensiinistä on kasvanut vakaasti viime vuosikymmenen aikana. Etanoli on uusiutuvaa, joten sen avulla voidaan vähentää liikenteen hiilidioksidipäästöjä ja vähentää fossiilisen bensiinin kulutusta. Kymmenessä vuodessa 95 E10 -bensiinin osuus myydystä moottoribensiinistä on kasvanut 74 prosenttiin bensiinin myynnistä. Esimerkiksi vielä vuonna 2015 osuus oli noin 63 prosenttia. E10-bensiini soveltuu ylivoimaisesti suurimpaan osaan niistä 95-oktaanista bensiiniä käyttävistä henkilöautoista.

Autoalan Keskusliitto © 2023 Tietosuojaseloste