EtusivuUutisetUusien autojen päästöt ovat vähentyneet selvästi

Uusien autojen päästöt ovat vähentyneet selvästi

– uusien autojen tilausten surkea tilanne hidastaa autokannan uusiutumista

Huhti-kesäkuussa nähty rekisteröintien kasvutahti edellisen vuoden lukemiin verrattuna johtuu viime vuosina poikkeuksellisen korkeaksi kasvaneen tilauskannan purkautumisesta, kun jo vuonna 2021 alkanut tuotantoa jarruttanut komponenttipula on väistymässä. Vaikka alkuvuoden rekisteröinnit ovat olleet nosteessa, rekisteröintikehityksen odotetaan kääntyvän laskuun syksyllä, sillä uusien autojen asiakastilauksia on kertynyt alkuvuoden aikana poikkeuksellisen vähän, mikä hidastaa autokannan uudistumista. Asiakastilausten kuvaa voi verrata 1990-luvun lamavuosien vaikeaan tilanteeseen.

Alkuvuonna ensirekisteröidyistä henkilöautoista noin 42 prosenttia on ollut bensiinikäyttöisiä ja noin 6 prosenttia dieselkäyttöisiä. Täyssähköautojen osuus tammi-kesäkuun rekisteröinneistä on ollut 32,6 prosenttia ja ladattavien hybridien 18,8 prosenttia. Ladattavien autojen osuuden ennakoidaan hieman pienenevän loppuvuoden aikana, sillä tilauskannassa on pitkien toimitusaikojen takia ollut erityisesti viime ja edellisvuonna tilattuja ladattavia autoja, joita on saatu toimitukseen kevään ja alkukesän aikana.

Viime vuosien aikana uusien henkilöautojen keskimääräiset hiilidioksidipäästöt ovat vähentyneet nopeasti. Keskimääräisen tänä vuonna rekisteröidyn uuden auton hiilidioksidipäästöt ovat olleet noin 68 grammaa kilometriä kohti, kun vielä vuonna 2019 keskipäästöt olivat noin 139 g/km. Päästöjen vähenemiseen on vaikuttanut ladattavien autojen osuuden kasvu, mutta myös bensiini- ja dieselautojen tekniikka on kehittynyt aiempaa vähäpäästöiseksi. Suomen 2,8-miljoonaisen henkilöautokannan keskipäästöt ovat noin 180 g/km, joten uusien autojen päästöt ovat noin 60 prosenttia kannan keskivertoautoa alemmat.

Tänä vuonna ostettu auto on todennäköisesti käytössä vielä 2045, joten sen elinkaaren aikaisilla päästöillä on valtava merkitys ympäristölle. Suomen autokannan uusiutumista tulisikin tukea kaikin käytettävissä olevin keinoin. Myös vähäpäästöiset bensiiniautot ovat ladattavien autojen rinnalla fiksu valinta sekä lompakon että ilmaston kannalta,” AKL:n toimitusjohtaja Tero Lausala toteaa.

Ensirekisteröintitiedote ja tilastot löytyvät kootusti Autoalan Tiedotuskeskuksen sivuilta

Autoalan Keskusliitto © 2023 Tietosuojaseloste