EtusivuUutisetAutojen ensirekisteröinnit kasvussa – samaan aikaan uusien autojen tilauksia kertyy historiallisen nihkeästi

1.6.2023

Autojen ensirekisteröinnit kasvussa – samaan aikaan uusien autojen tilauksia kertyy historiallisen nihkeästi

Autokannan uusiutuminen on viime vuosien aikana hidastunut uusien autojen kysynnän romahdettua. Myös sähköautojen kysyntä on vähentynyt merkittävästi, vaikka rekisteröinneissä sähköautojen osuus edelleen korkealla viime ja edellisvuonna tilattujen sähköautojen päätyessä nyt rekisteriin. Täyssähköautojen osuus ensirekisteröinneistä oli toukokuussa noin 35 prosenttia, mutta uusien autojen tilauksissa osuus on alkuvuoden aikana taantunut alle 20 prosenttiin.

Sähköistymisen nopeuttaminen on tärkeää erityisesti, jos hallitus peruu jo sovitun uusiutuvien polttoaineiden jakeluvelvoitteen paluun kasvu-uralle ensi vuonna. Noin puolet tällä vuosikymmenelle liikenteelle suunnitelluista päästövähennyksistä nojaa uusiutuvien polttoaineiden jakeluvelvoitteen nostoon. Autokannan sähköistyminen vähentää päästöjä pitkäaikaisesti ja pysyvästi, mutta autokannan hidas uusiutuminen ja sähköistymisen merkittävä hidastuminen syö pohjaa päästövähennyksiltä. Autokannan kiertoa tulisi nopeuttaa muun muassa autoveroa alentamalla ja sähköautojen hankintakannusteilla.

Tehokkaita autokannan uusiutumista nopeuttavia toimenpiteitä ovat muun muassa hankintatuet, kierrätyspalkkio ja sähköisten työsuhdeautojen verokannusteiden jatkaminen. Päästövähennysten lisäksi ne elvyttävät uusien autojen kysyntää aallonpohjassa, joka uhkaa jäädä pitkäaikaiseksi”, muistuttaa AKL:n toimitusjohtaja Tero Lausala.

Ensirekisteröintitiedote ja tilastot on koottu Autoalan Tiedostuskeskuksen sivuille.

Autoalan Keskusliitto © 2023 Tietosuojaseloste