Henkilökuntamerkkien säännöt

1 §

Henkilökuntamerkki on pyöreä. Merkkien läpimitta on 23 mm. Keskiössä ovat AKL-kirjaimet, joita ympäröi kohollaan oleva kuvio.

2 §

Henkilökuntamerkki voidaan myöntää AKL:n tai jäsenjärjestön jäsenyrityksen palveluksessa olevalle ammattitaitoiselle ja esimerkilliselle henkilölle, joka on palvellut alalla 10, 20, 30 tai 40 vuotta.

3 §

Timanttinen henkilökuntamerkki myönnetään AKL:n tai jäsenjärjestön jäsenyrityksen palveluksessa olevalle esimerkilliselle henkilölle, joka on työskennellyt alalla tai saman AKL:n tai jäsenjärjestön jäsenyrityksen palveluksessa 40 vuotta. Timantti upotetaan kultaiseen ansiomerkkiin.

4 §

Kultainen henkilökuntamerkki myönnetään AKL:n tai jäsenjärjestön jäsenyrityksen palveluksessa olevalle ammattitaitoiselle ja esimerkilliselle henkilölle, joka on työskennellyt saman AKL:n tai jäsenjärjestön jäsenyrityksen palveluksessa 30 vuotta, tai joka on työskennellyt alalla yhteensä 30 vuotta, kuitenkin siten, että yhdessä yrityksessä vähintään 10 vuotta yhtäjaksoisesti.

5 §

Hopeinen henkilökuntamerkki myönnetään AKL:n tai jäsenjärjestön jäsenyrityksen palveluksessa olevalle ammattitaitoiselle ja esimerkilliselle henkilölle, joka on työskennellyt saman AKL:n tai jäsenjärjestön jäsenyrityksen palveluksessa 20 vuotta, tai joka on työskennellyt alalla yhteensä 20 vuotta, kuitenkin siten, että yhdessä yrityksessä vähintään 10 vuotta yhtäjaksoisesti.

6 §

Pronssinen henkilökuntamerkki myönnetään AKL:n tai jäsenjärjestön jäsenyrityksen palveluksessa olevalle ammattitaitoiselle ja esimerkilliselle henkilölle, joka on työskennellyt saman AKL:n tai jäsenjärjestön jäsenyrityksen palveluksessa yhtäjaksoisesti 10 vuotta.

7 §

Henkilökuntamerkin myöntää AKL:n toimisto. Esityksen merkin myöntämisestä tekee AKL:n tai jäsenjärjestön jäsenyritys. Henkilökuntamerkin hakemuksen voi täyttää AKL:n kotisivuilla. Hakemuslomakkeita saa myös Autoalan Keskusliiton toimistosta. Henkilökuntamerkkihakemus osoitetaan Autoalan Keskusliitolle.

8 §

Henkilökuntamerkin saajalle luovutetaan Autoalan Keskusliiton puheenjohtajan ja toimitusjohtajan allekirjoittama kunniakirja.

9 §

Henkilökuntamerkkiä saa julkisesti kantaa ainoastaan henkilö, jolle merkki on myönnetty. Merkin saajan kuoltua merkki jää hänen lähimmän omaisensa haltuun, mutta hänellä ei ole oikeutta kantaa merkkiä.

10 §

Henkilökuntamerkkiä käytetään:

– isänmaallisissa juhlatilaisuuksissa

– yleisissä työ- ja ammatillisissa juhlatilaisuuksissa

– suku- ja perhejuhlissa

– muissa sellaisissa tilaisuuksissa, joissa yleensä kannetaan ansiomerkkejä

Henkilökuntamerkkiä kannetaan juhla- tai pyhäpuvussa, mutta ei arkivaatteissa. Merkki kiinnitetään rintaan puvun vasemmalle puolelle.

Jos henkilö palvelusvuosien aikana saa useamman henkilökuntamerkin, käytetään aina viimeksi saatua merkkiä. Jos merkin omistajalla on kotimaisia tai ulkomaisia valtiovallan tai sotilasjohdon antamia kunniamerkkejä, kiinnitetään merkki näiden alapuolelle. Arvokkain merkki kiinnitetään lähinnä rinnan keskiviivaa.

Autoalan Keskusliitto © 2023 Tietosuojaseloste